Múzeumok

1.Jókai Mór Emlékház

A Jókai Mór Emlékház híres írónk kedvelt nyaralója ahol többek között olyan remek művek születtek mint az Aranyember.  Az ingatlant 1867-ben vásárolták majd 3 évvel később beköltözhettek ebbe a neoreneszánsz-klasszicista stílusban elkészült Villába.
Nem csak a Balaton közelsége volt csábító Jókaiék családjának de a helyi gyógyfürdő is. A füredi savanyú vizet akkoriban csodálatos gyógyító szerként kezelték.
Felesége halála után az író megvált az ingatlantól, amelyet későbbi tulajdonosai saját igények szerint részben átalakítottak.  Múzeum jellegét 1954-től vette fel,  a berendezések pedig az író özvegyétől megvásárolt hagyaték jelentős része teszi ki, amelyet a Petőfi-Ház, majd jogutódja, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményei gondoznak, hagyományosan itt került bemutatásra. A kiállítás betekintést enged Jókai Mór,  és Laborfalvi Róza és családjuk balatonfüredi életébe. Mikszáth Kálmán véleménye szerint Jókai „költészetének aranykora” teremtődhetett meg Balatonfüreden.

2. Városi Helytörténeti Múzeum

Az eredetileg Igazgatói lakként funkcionáló 1913-ban épült hétszobás ingatlan manapság már a a várost bemutató múzeumként funkcionál. Ismerje meg a város történetét, a reformkori Balatonfüredet, a helyi hagyományokat, a híres Anna Bál történetét és a hajózási történeteket. Az állandó kiállítások mellett érdemes megtekinteni a szépen felújított több mint 100 éves épületet, ami megőrizte a korabeli báját.

3.Vitorlázeum

A vízi járművek szerelmeseinek ajánlott ez a hely, hiszen itt egy egyedülálló vitorlástörténeti kiállítás várja látogatóit, nem máshol mint Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén.

Nem csak a balatoni vitorlázás történetét ismerhetjük meg, de a megszokott vitrineken kívül különböző élményelemekkel gazdagodhatunk. Van lehetőségünk szimulátor segítségével kipróbálni a viharos Balatonon vitorlázást, elsajátíthatjuk a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismereteket. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást vagy gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.

4.Bodorka Akvárium

Bizonyára már sokan ismerik a tengeri és óceáni halakat bemutató akváriumokat, mind ezek mellett a Balatoni Vízi világ bemutatásáról keveset hallhatunk. Szerencsére városunkban elhelyezkedő  látogatóközpont igyekszik ezen változtatni, hiszen  most élőben, szemtől-szemben találkozhatnak a vidék halaival, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig.